WES Coaching
zet jezelf in beweging naar verandering

Wandelcoaching
Door de aanwezigheid van wolven is Den Treek momenteel afgesloten.

De zonnestralen schijnen tussen de bomen door op de bebladerde bodem. Ik sta hier alleen midden in het bos en voel de zon op mijn gezicht. Ik sluit mijn ogen en de zachte lentebries aait langs mijn gezicht.


Op de achtergrond hoor ik het getsjilp van vogels. Ik laat mij leiden door het gevoel van rust, stilte en vrijheid. Dan zet ik een stap vooruit en een zacht gekraak van blad en takjes klinken onder mijn schoen.  Ik open mijn ogen en zet een volgende stap. De wandeling is begonnen.

Als wij samen op pad gaan hebben we het over van alles, ook over de vast lopers (problemen). Lopend door het bos en over de heide is er tijd om stil te staan bij jouw gedachten.

Doordat je vertelt ontstaan er inzichten en passen we werkvormen toe wat inzicht zal geven in je vast lopers. Met deze inzichten kan je vervolgens thuis aan de slag.

De voordelen van wandelcoaching


Werkt tegen depressie

Wetenschappelijk is bewezen dat wandelen een positief effect heeft op je mentale gezondheid.
Door mentaal gezond te zijn voorkom je het risico op een depressie.

Foto door Marcus Dall Col van Unsplash


Loslaten (mindfulness)

Wandelen helpt je om los te komen uit een situatie waar je in vast zit en brengt je in het hier en nu.


Een fit geheugen

Wandelen stimuleert de aanmaak van het stofje BDNF*. Dit stofje is belangrijk voor je geheugen, leervermogen en emotie regulatie. Een groeimiddel voor je brein!

* brain-derived neurotrophic factor

Foto door Denny Müller van Unsplash


Vooruit komen

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen tot psychologische beweging kan leiden.
Tijdens het wandelen beweeg je vooruit en laat je het verleden "achter" je.
Als we vooruit bewegen, worden de processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang toegankelijker.

Ik open mijn ogen en zet een volgende stap

Wat is wandelcoaching


Tijdens coaching op de 'reguliere' manier zit je binnen op een wetenschappelijke hoek ten opzichte van je coach. Geen beweging, alleen zitten. Praten over onderwerpen vanuit je gevoel, passief zittend. Voor sommigen werkt dit, anderen denken dat het werkt. Bij wandelcoaching (wat inderdaad een suf woord is) ga je de natuur in, maar de stad kan ook. Het is alleen in de stad minder privé. 

Gedurende de wandeling lopen we naast of achter elkaar. Door op deze manier contact te hebben gaat praten veelal makkelijker dan wanneer je in elkaars zichtveld bent. Een kind kijkt ook liever weg als hij iets moeilijks wil vertellen. Als ouder corrigeer je dan met de opmerking dat hij je aan moet kijken. Les 1, stop daar direct mee!

Het wandelen heeft ook een actief effect op je brein, het loslaten van emotie gaat makkelijker en de natuur geeft veel hulpmiddelen tijdens een gesprek. Obstakels, splitsingen, weersverandering, allemaal aanknopingspunten (synoniemen) die staan voor een onderwerp.